Službeno – Od ponoći 25. 6. 2020. građani BiH, Srbije, Kosova i sjeverne Makedonije, u Hrvatsku će moći ući samo uz obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Odlukom Hrvatskog stožera civilne zaštite o izmjeni odluke o privremenoj zabrani prelaska hrvatskih graničnih prijelaza, od 25. lipnja u 00,00 sati, propisano je da su osobe koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, Kosova i sjeverne Makedonije dužne ostati u samoizolaciji u svojoj kući ili drugom odgovarajućem smještaju, u razdoblju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku – navedeno je u obavijesti.

Mjera samoizolacije ne odnosi se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku prolaze kroz BiH, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Šef granične službe Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Mladen Bužančić, rekao je da su iznimke u odluci o obveznoj samoizolaciji osobe koje putuju zbog hitnih osobnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici i putnici u tranzitu.

Naglasio je da to nije zatvaranje granica, već promjena režima.

– Ovo je na neki način odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji odlaze u BiH. To mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se to radi u interesu javnosti i zdravlja svih nas – izjavio je Bužančić.

Šef hrvatske granične policije Zoran Ničeno rekao je da se promet na graničnom prijelazu Stara Gradiška s BiH nešto povećao, te da je granična policija razvila njihov informacijski sustav i nadzirala svakog građanina prilikom ulaska u Hrvatsku.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane uz poziv gospodarskog subjekta

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu, mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

  1. Mora posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH ili plovila (moguće i nositelj lizinga) ili dolazi na sprovod u RH (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, broj telefona za kontakt i vrijeme boravka, kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
  2. Mora posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te broj telefona za kontakt i vrijeme boravka, kada planiraju izlazak iz RH.
  3. Svi ostali strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, koji se u ovome trenu ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najaviti na e-mail [email protected] te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske pročitajte ovdje.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za strane državljane koji prelaze državnu granicu i ulaze u Republiku Hrvatsku pročitajte ovdje.

Je li ova objava korisna?