Sad trenutno radite nešto što nije bilo moguće prije 30 godina! Ne samo zato što web stranice nisu postojale, nego je sve bio samo skup ideja. HTML, JPEG, CSS, hyperlinkovi ili web domene prije 30 godina još nisu postojale. Čak i za nas mlađe, danas prastari GIF bio je tek nekoliko godina star u to vrijeme.

Ono što danas poznajemo kao World Wide Web započeo je još 1989. godine Tim Berners Lee. World Wide Web kao svoju ideju, predstavio je u CERN-u kao „povezani informacijski sustav“ kreiran za lakše obrađivanje podataka te Europske organizacije za nuklearna istraživanja.

Originalna ideja Tima Bernersa nije bila odmah dobro prihvaćena u CERN-u, ali na našu sreću on nije odustajao. Umjesto toga, odlučio je poboljšati svoju ideju razvijajući HTML (jezik za izradu web stranice), URL (adresa online izvora sadržaja) i HTTP (protokol za razmjenu podataka na web serveru). Također, kreirao je i prvu tražilicu „WorldWideWeb“, prvi web server i zahvaljujući tolikom trudu, prva web stranica bila je dostupna online već 1990. godine.

Robert Cailliau, Belgijski znanstvenik, pomogao je Bernersu kreirati revidirani prijedlog u studenome 1990. Revidirana Bernersova ideja zatim je dobila podršku CERN-a, a već 1991. pojedinci izvan te organizacije mogli su se pridružiti World Wide Web-u. Sve do 1993. trajao je razvoj Bernersove ideje kada je objavljena vijest da će Web biti dostupan za korištenje svima i to besplatno.

Snažniji početak korištenja weba jednostavno je oteo daljnji razvoj iz ruku svoga kreatora, ali Berners ostaje uključen u igru osnivanjem World Wide Web Konzorcija (W3C) 1994. godine. W3C je veoma važna organizacija koja postavlja nove standarde u izradi web stranice, a Berners je na njenom čelu već gotovo 25 godina.

30 godina World Wide Web-a na kojima smo zahvalni

Promjena koja je u svijetu pokrenuta Bernersovom idejom, dramatično je utjecala na živote običnih ljudi. U tom trenutku, Internet je već neko vrijeme postojao, a Berners je “samo” izumio infrastrukturu koja je omogućila masovno korištenje weba i interneta. 1993. godine na svijetu je postojalo samo 130 web stranica, a danas ih ima više od bilijun i pol.

Danas, Bernersov koncept weba postao je bojno polje poduzetnika koji se bore za nove poslovne prilike. Razvoj weba dao je svrhu internetu, a jedno i drugo, ruku pod ruku, danas naš život čini lakšim. Izrada web stranice sve je povoljnija i svatko je može imati, a s ogromnom količinom informacija na internetu kroz vrijeme su uvedena i druga rješenja kojima svatko može naći svoje mjesto u pretraživaču, poput SEO optimizacije i drugih.

Zahvaljujući Bernersu, upotrebom weba možemo raditi online knjigovodstvo, družiti se na društvenim mrežama i saznati gotovo sve što nas zanima, o bilo kojoj temi.

Povodom 30. rođendana World Wide Web-a, nadamo se još bržem i jačem razvoju weba i novim standardima izrade web stranice.

Je li ova objava korisna?