WordPress web shop – Potpuno opremljena internet trgovina kojom možete sami upravljati

Autor: |2020-07-08T13:56:58+00:007 srpnja, 2020|Kategorija: Web dizajn|Oznake: , |
 • internet trgovina - web shop - woocommerce - wordpress

Već godinama gotovo svaka novoosnovana tvrtka izrađuje i web stranicu jer, poznato je, potrebne usluge klijenti prvo traže na internetu. Ako se vaša tvrtka ne nalazi na internetu vjerojatno je da ćete izgubiti veliku većinu klijenata koje putem web stranice ugrabe oni koji su na internetu prisutni. Isto je i sa proizvodima, a pandemija COVID-19 bolesti dodatno je istaknula prednosti Internet trgovine odnosno web shop-a. Danas internet trgovina nije nešto bez čega svakako možete, već je web shop nužan za opstanak u vašem poslu, barem za većinu. Za izradu web shop-a više nije potrebno brdo novaca, niti je potrebno neko veliko znanje da biste Internet trgovinom samostalno upravljali. Potrebna je domena, vaši proizvodi, način dostave, način plaćanja, netko za izradu web shop-a, i vaša internet trgovina je spremna!

Izrada web shop-a

web shop - internet trgovina

Da biste krenuli prodavati svoje proizvode na internetu prvo vam je potrebna domena koju jednostavno i besplatno možete registrirati prema nazivu svoje tvrtke u CarNet-u. Osim besplatne .hr domene, možete registrirati i druge naplatne domene poput .com, .net, .store itd. Besplatna .hr domena preporuča se jer je – besplatna, a druge možete registrirati samo da biste naziv domene pokušali što više prilagoditi svom brendu. Npr. Ako se tvrtka zove „Food Store“, zgodno je registrirati domenu .store pa će tako adresa Internet trgovine biti food.store. U slučaju da registrirate .hr domenu, adresa trgovine odnosno web stranice bila bi food-store.hr. Adresa Internet trgovine koju je lako upamtiti može pridonijeti internetskoj prodaji proizvoda.

Nakon dobrog odabira domene potrebna vam je izrada web shop-a. Za to vam dizajner tvrtke Đina usluge d.o.o. stoji na raspolaganju!

Web shop kao i sve ostale internetske stranice izrađujemo u WordPressu, CMS sustavu koji korisnicima omogućuje jednostavno upravljanje web stranicom. Da bismo prodavali online, potrebno je postaviti Internet trgovinu, za što koristimo Woocommerce. Woocommerce je kao i WordPress jednostavna platforma koja će vam omogućiti dodavanje proizvoda u trgovinu, odnosno fotografije proizvoda, opise, cijene, snižene cijene, a moguće je upravljati i zalihama robe, automatsko računanje PDV-a i odabir načina dostave te mnoge druge mogućnosti. Sve to uz WordPress i Woocommerce možete obavljati sami bez znanja iz web dizajna ili programiranja.

Proizvodima u Internet trgovini možete upravljati izravno s nadzorne ploče. Možete omogućiti preuzimanje kupljene robe u fizičkoj trgovini, omogućiti dostavu robe putem kurirske službe ili jednostavno dostavljati sami ako vam tako odgovara.

Način plaćanja

web shop payment gateway

Načini plaćanja su: plaćanje prilikom preuzimanja, plaćanje na bankovni račun, plaćanje karticama ili PayPalom. Naravno, plaćanje možete omogućiti kako vam odgovara, ali za plaćanje karticama potrebno je postaviti Payment Gateway, odnosno sklopiti ugovor s nekom od Payment Gateway tvrtki, te ugovoriti s poslovnom bankom internetska plaćanja.

Ovisno o Payment Gateway tvrtki za plaćanja karticama obračunava se i naknada, kao i za plaćanje putem PayPal-a.

Payment Gateway tvrtke koje preporučamo:

 1. https://pencepay.com/
 2. https://www.pbzcard.hr/hr/prihvat-kartica/poslovna-suradnja/internetski-prihvat-kartica-za-partnere-koji-imaju-svoje-internetsko-prodajno-mjesto
 3. https://www.hrvatskitelekom.hr/poslovni/ict/internetsko-poslovanje
 4. https://www.paypal.com/hr/home
 5. https://www.wspay.info/

Zakon o elektroničkoj trgovini

Zakonom o elektroničkoj trgovini regulira se odgovornost davatelja usluga informacijskog društva te pravila u vezi sa sklapanjem ugovora u elektroničkom obliku. Tu ćete pronaći i propise vezane za isticanje cijena, dodatnih troškova (kao što je npr. dostava) te samog postupka sklapanja ugovora, odnosno narudžbe. Tako je prema spomenutom Zakonu propisano da “ako davatelj usluga prikazuje cijene, one moraju biti jasno i nedvosmisleno naznačene, a posebno se mora naznačiti jesu li u prikazane cijene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na bilo koji način utječu na prikazanu cijenu“(izvor: Zakon o elektroničkoj trgovini ).

Da bi vaša tvrtke, odnosno Internet trgovina poslovala u skladu sa zakonom navodimo i ostale linkove na Zakone koje je potrebno poštovati:

 1. Zakon o zaštiti potrošača;
 2. Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova;
 3. Zakon o elektroničkim komunikacijama;
 4. Zakon o obveznim odnosima;
 5. Zakon o trgovini.

Fiskalizacija

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisuje da se „prometom u gotovini smatra plaćanje novčanicama ili kovanicama, karticama, čekom i sl., osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka.“(Izvor: Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, NN 115/2016). Kada se radi o prodaji putem Interneta, situacija je specifična zbog toga što se plaćanje kreditnim karticama u web shop-u (kao što su npr. Visa, Mastercard, American Express…) smatra prometom u gotovini te samim time dolazi i obveza fiskalizacije, a kada se radi o plaćanju putem PayPal-a ili nekog drugog payment gateway sustava smatra plaćanjem s transakcijskog računa te u tom slučaju niste obavezni fiskalizirati račun.

Je li ova objava korisna?

Autor

Web i grafički dizajner koji svoj posao stvarno voli! Pedantan, voli cjepidlačiti, ali takva osobnost mu uz ovaj posao odlično pristaje. Pročitaj više...

Ostavite komentar