Polako, ali sigurno stiže nam 5G mreža ili bežična mobilna mreža pete generacije. 5g tehnologiju trenutno uvode brojni pružatelji mobilnih usluga širom svijeta, a predviđa se da će do 2025. godine broj korisnika 5g mreže doseći čak 1.4 milijarde, a nadamo se da ćemo i u hrvatskoj uskoro moći uživati u blagodatima 5g tehnologije.

5G – Prednosti u odnosu na 4G

Utjecaj 5G mreže na web dizajnO 5G mreži već se dugo priča i dosta toga je rečeno, a najviše se prepričavaju smiješne zastrašujuće priče o pticama koje mrtve padaju s neba i biljkama koje se suše u blizini 5G antena. S obzirom da ni jedna od tih priča nije istinita, mi ćemo govoriti o činjenicama i stvarnim mogućnostima koje će nam donijeti 5G mreža.

Brzina 5G mreže

5G nudi brzinu prijenosa podataka od 1GB po sekundi. Da bismo shvatili koja je to razlika u odnosu na 4G, moramo znati da 4G mreža nudi prijenos do 60MB po sekundi.

Još jedna prednost je u smanjenoj latenciji (kašnjenju u slanju i primanju informacija). Prosječno kašnjenje 5G-a je ispod 5 milisekundi. U usporedbi s prosječnom latencijom od 50 milisekundi na 4G mreži, to je i više nego fantastična prednost koja bi se trebala povoljno odraziti na učitavanje web stranica.

Što 5G mreža znači za vašu web stranicu

Što će uvođenje 5G mreže zapravo značiti za vašu web stranicu i posao? Većom brzinom prijenosa podataka i smanjenom latencijom web dizajneri će imati više slobode u dizajniranju kompleksnijih vizualnih elemenata na web stranici.

Već sada želite da vaša stranica izgleda privlačnije uz brojne maksimalno oštre slike na stranici, a zamislite samo kake će izgledati sa 4K videima u pozadini ili više njih, bilo gdje na stranici! I sada neke web stranice prikazuju 4K video, ali ipak ne tako često, pogotovo ne ugrađene u dizajn pozadine stranice jer vrijeme učitavanja može biti astronomsko na mobilnim vezama.

Prije nego se uzbudite zbog novih funkcionalnosti i kompleksnijih vizualnih elemenata na web stranicama koje će nam omogućiti 5G, neke stvari valja spomenuti koje će malo smanjiti entuzijazam. Prije svega, HAKOM je tek izdao privremene dozvole za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije u nekoliko hrvatskih gradova pa ćemo na 5G ipak morati još malo pričekati. I kad telekom operateri počnu pružati 5G, pokrivenost ne će biti jednaka na području cijele hrvatske pa mnogi korisnici koji žive primjerice u ruralnim krajevima ne će pristupati vašim web stranicama na 5G mreži. To znači da, ako se odlučite na dizajn web stranice s 4K video pozadinama ili kompleksnom stranicom s više JavaScript kôda, stranice će mnogim korisnicima biti prespore za učitavanje.

5G će zasigurno imati pozitivan utjecaj na mobilne uređaje koje koristimo što će vjerojatno utjecati na web dizajn. Veća brzina internet veze dati će dizajnerima priliku da impresioniraju korisnike stranica složenijim dizajnom, samo je pitanje kako će to utjecati na korisnike koji ne koriste 5G.

Uzbudljivo vrijeme je pred nama

5G je definitivno uzbudljiva tehnologija, posebno za nas koji se bavimo web dizajnom. Realnost je da se u kratkom vremenu ne će dogoditi velika promjena u načinu izrade web stranica pa prilagođavanje stranice 5G korisnicima u trenutku kada će tu mrežu koristiti mali broj ljudi, nema smisla.

Dugoročno gledano, isplati se imati u vidu 5G tehnologiju i uključiti je u poslovnu strategiju. Ulaganje u 4K video, proširenu stvarnost ili čak vizualniji redizajn stranice mogli bi se isplatiti jednom kad 5G mreža postane uobičajena.

Je li ova objava korisna?