Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Autor: |2020-06-10T09:56:50+00:0012 svibnja, 2020|Kategorija: Izmjene Zakona i Propisa, Klijenti|Oznake: , |
  • Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Strani državljani koji ulaze u RH više ne će morati u samoizolaciju

Popuštanjem mjera zaštite od bolesti COVID-19, strani državljani koji ulaze u RH više ne će morati u samoizolaciju, a ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je za državljane članica EU te državljanima trećih zemalja s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ te onima koji imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Preporuke o pridržavanju mjera zaštite pri ulasku u Republiku Hrvatsku

Mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana više se ne provodi, već pri ulasku u Republiku Hrvatsku granična policija putnicima uručuje letak s navedenim općim i posebnim preporukama i uputama HZJZ-a kojima se preporučuje da što više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svog mjesta boravka obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u RH.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu, mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

  1. Mora posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH ili plovila (moguće i nositelj lizinga) ili dolazi na sprovod u RH (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, broj telefona za kontakt i vrijeme boravka, kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
  2. Mora posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te broj telefona za kontakt i vrijeme boravka, kada planiraju izlazak iz RH.
  3. Svi ostali strani državljani koji imaju neki poslovni razlog, koji se u ovome trenu ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najaviti na e-mail [email protected] te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske pročitajte ovdje.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za strane državljane koji prelaze državnu granicu i ulaze u Republiku Hrvatsku pročitajte ovdje.

Je li ova objava korisna?

Autor

Knjigovođa u kojeg ćete lako steći povjerenje!

Ostavite komentar