Što je SSL certifikat?

SSL certifikat ( Secure Socket Layer ) je metoda kriptiranja web stranice, odnosno dio programskog koda koji omogućuje enkripciju razmijenjenih podataka između browsera i servera.

Instaliranim SSL certifikatom na web stranici osiguravamo sigurnost korisnicima prilikom online plaćanja u web shop -u ili sigurnu prijavu na newsletter. Dakle, korisnici koji unose svoje osobne podatke u obrazac za kontakt ili plaćanje, sigurni su od presretanja tih informacija i neovlaštenog korištenja.

Otkad je na snagu stupio GDPR – Regulativa Europske Unije o zaštiti osobnih podataka, web stranice zaštićene SSL certifikatom postale su standard. Osim što je potrebno instalirati SSL certifikat zbog GDPR odredbi, Google će takav potez znati cijeniti!

Za prikazivanje najrelevantnijeg sadržaja korisnicima Google -a, sigurna veza na vašu web stranicu sada je jedan od kriterija za pozicioniranje web stranice u tražilicama.

Vlasnici web stranica koji još nisu, trebali bi razmisliti o instalaciji SSL certifikata na svoju web stranicu kako bi korisnicima osigurali sigurnu vezu i razmjenu podataka.

Što se dogodi kad instaliram SSL certifikat?

Kad SSL certifikat bude instaliran, u adresnoj traci pojavit će se zeleni lokot. To je znak korisnicima web stranice da posjećuju sigurnu web stranicu i bez straha mogu unijeti podatke svoje kreditne kartice, kontakte i ostalo. Osim zelenog lokota, promijenit će se i http:// protokol u https://.

Kako izgleda SSL certifikat na web strancii

Koju vrstu SSL certifikata trebam?

Postoji nekoliko ciljeva koje želimo postići instalacijom SSL certifikata, poput enkripcije podataka ili poboljšavanja razine povjerenja i dokazivanje svog legitimnog djelovanja kupcima.

SSL certifikati razlikuju se po stupnju sigurnosti, a mogu štiti samo jednu domenu ili sve njene poddomene.

Extended SSL certifikat za Web Shop

Extended SSL certifikat idealan je za web stranice poput Web Shop -a koje vrše naplatu robe kreditnim karticama. Osigurava maksimalnu razinu autentičnosti, a u novijim preglednicima adresna traka je zelene boje s ikonom lokota.

Organization SSL certifikat za veće tvrtke i organizacije

Tvrtke koje zatraže ovu vrstu SSL certifikata provjeravaju se od strane CA (Certificate Authority) prije izdavanja certifikata. Provjerava se domena i tvrtka, a podaci o legitimnoj tvrtki i web stranici pokazuju se na klik markice „Secure Site Seal“.

Domain SSL certifikat za one koji žele samo enkripciju podataka

Za ovu vrstu certifikata potrebna je samo provjera domene. Preglednici ovaj certifikat prikazuju kao i Organization SSL, ali klikom na „Secure Site Seal“ prikazuje se samo dubina enkripcije, ali ne i podaci o poduzeću. Idealan za one koji žele enkripciju podataka bez puno truda i uz nisku cijenu.

Wildcard SSL certifikati

Wildcard SSL certifikat potreban vam je ako želite osim glavne domene zaštiti i sve poddomene. S obzirom da ne slijedi proširene smjernice validacije kao Extended SSL certifikat, adresa web stranice ne može biti zelena.

Kako nabaviti SSL certifikat?

SSL certifikat lako je nabaviti kod nas! A osim instalacije certifikata, ažurirati ćemo linkove na svim važnijim mjestima poput Google Analytics -a, Google Ads -a ili čak www.hr hrvatskog kataloga web stranica.

Pošalji upit i zatraži SSL certifikat odmah!

Je li ova objava korisna?