Kad govorimo o indeksiranju web stranice u Google indeksu i indeksima drugih pretraživača, sitemap (mapa web stranice) je glavni dokument koji pretraživačima jasno govori što se na web stranici nalazi. Sitemap je datoteka koja sadrži informacije o stranicama, objavama, fotografijama i drugim datotekama, ali i informacije o vezama između sadržaja.

Pretraživači poput Google-a čitaju ovaj dokument kako bi efektivnije pretražili i indeksirali vašu web stranicu. Informacije u xml datoteci govore pretraživaču koji dio sadržaja na stranici je važan, a daje i druge bitne informacije. Npr. Kada je zadnji put neka stranica ažurirana, koliko često se sadržaj stranice mijenja ili koje jezike vaša stranica koristi.

Upotrebom sitemap.xml datoteke pretraživaču možete dati informacije o duljini video zapisa, kategoriji i za koje uzraste je video primjeren. U sitemap je osim video datoteka moguće uključiti i slike, i dati informacije o vrsti slike, temi slike ili navesti autora.

Trebam li koristiti sitemap na svojoj stranici?

Sitemap ili mapa web stranice omogućuje robotima, odnosno pretraživačima da razumiju strukturu vaše web stranice. Sitemap govori što je na stranici važno i s tim informacijama uspješnije indeksira stranicu, a kao rezultat možete očekivati bolju indeksiranost. U slučaju da se na stranici nalazi sitemap.xml datoteka, za očekivati je da će uz SEO optimizaciju sadržaja Google znati što s vaše stranice treba ponuditi kao rezultat na upit korisnika.

Dakle, odgovor je: Da, vaša web stranica treba sadržavati sitemap datoteku.

Ako nemam sitemap, hoće li Google indeksirati stranicu?

Ako imate web site s nekoliko stranica sa slikama i tekstom, i drugom vrstom sadržaja vjerojatno je da će Googlebot indeksirati većinu ili sav sadržaj, ali može se dogoditi da jednostavno neki sadržaj ne pronađe ako, recimo, nije dobro povezan – linkan.

Čak i veće stranice biti će indeksirane ako ne sadrže sitemap, ali ne će biti indeksirane na najrazumljiviji način tražilicama. Kod web stranica s puno sadržaja, vjerojatno sav sadržaj ne će ni biti indeksiran što će utjecati na vidljivost u tražilicama, a time i posjećenost stranice.

Kako napraviti sitemap za web stranicu?

Generiranje sitemap datoteke vrlo je jednostavno uz besplatne alate koje možete naći na internetu, a jedan od njih je i Sitemap Generator. Uz ovaj i mnoge druge alate koje sami možete koristiti, nema potrebe da na stranicu ne postavite datoteku sitemap.xml.

Potrebno je samo unijeti URL web stranice i kliknuti gumb „Generiraj“, a Sitemap Generator sav posao odradit će umjesto Vas. Kad mapa web lokacije bude gotova, preuzmite ju i uploadajte na server, preko cPanela ili FTP veze u public.html folder.

Nakon generiranja sitemap datoteke nemojte zaboraviti poslati sitemap u Google Search Console, odakle možete pratiti tijek indeksiranja stranice i vidjeti greške u indeksiranju i ostale korisne napomene.

Automatsko generiranje mape web stranice uz pomoć WordPress dodataka

Ako niste sigurni kako kreirati sitemap i uploadati ga na server, laganiji način za kreiranje mape web stranice je putem plugina, odnosno WordPress dodataka. Upotreba XML Sitemap & Google News plugin-a olakšat će vam kreiranje mape web stranice u potpunosti tako što će automatski dodati nove objave i stranice u mapu, a potrebno ga je samo konfigurirati u postavkama.

Je li ova objava korisna?