Free Seo Help (free-seo-help.org), evanblog.online i slične web stranice vašu pažnju pokušavaju pridobiti putem Google Analytics-a gdje su vidljive kao put preporuke po kojem korisnici posjećuju vašu web stranicu. Možda ste već i doživjeli ogroman skok posjetitelja u danu i razočarali se statistikom. Iako bi broj posjetitelja trebao ostaviti traga i u drugim segmentima statistike, to nije slučaj kada je put preporuke posjetitelja free-seo-help.org ili neka druga slična domena.

Na sreću, zabilježena aktivnost, odnosno posjeta korisnika web stranici s ove i sličnih domena je lažna i zapravo nitko u ovakvim slučajevima ne posjećuje stranicu. To se jasno vidi na popisu odredišnih stranica, a među onim stvarno posjećenim stranicama vašeg web site-a naći će se stranice koje otprilike izgledaju ovako: /h/10016924.html i očito nisu dio vašeg site-a.

Što je Free Seo Help

Ako posjetite stranicu Free Seo Help, biti ćete preusmjereni na stranicu http://seo2.mybioblend.com/?site=http://, na kojoj će vas „tražiti“ da unesete svoju domenu i provjerite koliko je vaša web stranica optimizirana za tražilice.

Ako se iz nekog razloga i odlučite upisati svoju domenu i provjeriti SEO optimizaciju svoje stranice, biti ćete preusmjereni na stranicu https://semalt.com/rankings gdje će vas Semalt vrbovati da uzmete neku od njihovih sumnjivih usluga. Dovoljno je pitati Google tko je Semalt i odmah je jasno da se radi o tvrtki koja je i ranije koristila ovakve marketinške metode s mnogim drugim domenama, poput ove free-seo-help.org.

Kako ovakve posjete utjeću na statistiku posjećenosti web stranice?

Free Seo Help koristi brojne blackhat metode kako bi prikazali posjetu vašoj web stranici, koja je tobože došla s te domene. S obzirom da vidite ogroman broj posjeta s te web lokacije, najvjerojatnije ćete se odlučiti posjetiti stranicu i vidjeti o čemu se radi, što je njihov cilj. Tim trikom natjeraju vas da posjetite njihovu stranicu kako bi vam ponudili svoje usluge SEO optimizacije ili što god već sumnjivo u svojoj ponudi imaju.

Posjećenost web stranice - StatistikaDakle, ta domena i slične njoj, prikazuje se u Google Analytics-u kao put preporuke do vaše web stranice.

Realne posjete nema, pa ima li onda kakve štete?

Ima, ali ništa vrijedno panike. Ovakve lažne posjete web stranici samo remete vašu statistiku posjećenosti web stranice. Nema negativnog utjecaja na rangiranje web stranice jer zapravo, na takvoj web stranici najčešće se ne nalazi poveznica prema vašoj stranici koja bi mogla utjecati na vrijednost vaše stranice.

Posjete poput ovih, zabilježene su i kao sve ostale posjete, ali bounce rate je uvijek 100%, trajanje sesije 0 sekundi, a lokacija korisnika obično je na nekom drugom kontinentu. Kada se ovakvi podatci pomiješaju s realnim mjerenjima posjeta korisnika na stranicu, statistika više nije jasna, odnosno ruši sve ono za što se trudili.

Kako blokirati free-seo-help.org i slične web stranice

Vrlo jednostavno rješenje ovog problema jest filtriranje „posjetitelja“ prema nazivu domene, u postavkama Google Analytics računa. Pročistiti statistiku od ovog smeća moguće je i uz pomoć blokade IP adrese, ali ona je obično promjenjiva pa je takvo rješenje samo privremeno.

Jednostavnim postavljanjem filtera uspješno ćete maknuti s vidika nerealnu statistiku koja otežava posao optimizacije i razumijevanje korištenja web stranice.

Campaign Source Filter

Prikaz, odnosno statistiku prometa na vašu web lokaciju s ovakvih stranica koje su označene kao referral trafic, moguće je maknuti upotrebom filtera „campaign source filter“.

  1. Kliknite na gumb „Admin“ u donjem desnom kutu svog Google Analytics računa. Zatim kliknite na „Filters“ u zadnjem stupcu.
  2. Kliknite „Add Filter“ i kreirajte novi filter za „isključivanje“.
  3. Upišite ime filtera koje ćete lako upamtiti – spam free-seo-help.org
  4. Odaberite „Custom“ vrstu filtra
  5. U dijelu „Field“, nađite na listi i odaberite „Campaign Source“. U polje „Filter Pattern“ dodajte free-seo-help.org i kliknite spremi na dnu stranice. Kako biste dodali više URL-ova u jedan filter, dodajte ih na sljedeći način: primjer.com | primjer2.com | primjer3.com

Je li ova objava korisna?