Ako rijetko dobivate klijente preko web stranice ili nikad niste dobili ni jednog, jeste li se zapitali – zašto? Stranica dobro izgleda, sadržaj je isto u redu, ali jednostavno nemate posjetitelja! SEO optimizacija je rješenje.

Lijep dizajn web stranice nažalost malo znači i ako je stranica samo lijepa, nije realno očekivati njenu isplativost. Da bi se izrada stranice isplatila nužna je SEO optimizacija web stranice koja će omogućiti vidljivost u tražilici novim korisnicima, odnosno potencijalnim klijentima.

Što je SEO optimizacija?

SEO je kratica za Search Engine Optimization, što u prijevodu znači optimizacija web stranice za tražilice.

Dakle, kad je dizajn web stranice u pitanju, dizajniramo s ciljem da se izgled web stranice svidi ljudima. Kad pišemo tekst za web stranicu, pišemo s ciljem da ljudi to razumiju i naravno, da ih potaknemo na djelovanje, kupnju ili nešto slično. Uglavnom smo prilikom izrade web stranice fokusirani na ljude, ali veoma važnu ulogu u svemu imaju pretraživači poput Google-a, Bing-a itd., koje redovito pokušavamo preskočiti.

Robot s posebnim potrebama!

SEO optimizacija web stranice | GooglebotGooglebot, a ako Vam je draže možemo ga zvati i Pauk, redovito pretražuje web stranice u potrazi za meta oznakama kako bi uspješno indeksirao, odnosno razumio što se na stranici nalazi. Googlebot čita sadržaj koji je namijenjen za ljude, ali da bi shvatio na što se taj sadržaj odnosi potrebne su mu informacije koje će razumijeti i povezati sa sadržajem, te na zahtjev korisnika tražilice pružiti stranicu kao relevantan rezultat pretraživanja.

On ne razumije dobro ljudski jezik i potrebna mu je pomoć! Tu počinje SEO optimizacija kojoj je cilj sadržaj učiniti razumljivim robotima. Da bi se ostvarila komunikacija između Googlebot-a i sadržaja web stranice potrebno je Googlebotu uz pomoć meta oznaka objasniti o čemu se radi. Potrebno je istaknuti i označiti ključne riječi, optimizirati naslove, fotografije itd.

I na kraju, SEO optimizacija web stranice je:

SEO optimizacija je skup metoda kojima “govorimo tražilici na njenom jeziku”, na što se odnosi sadržaj web stranice. Uz pomoć SEO optimizacije ističemo ključne riječi koje će korisnik tražilice vjerojatno upisati kako bi našao uslugu ili proizvod vaše tvrtke, dajemo informacije o fotografijama itd.

Dakle, ako tražilica ne razumije koji proizvod ili usluga se na vašoj stranici nalazi, gotovo sigurno ne će vašu stranicu prikazati u rezultatima pretrage. Zato, da bismo osigurali posjećenost web stranice, potrebna je SEO optimizacija, ali i mnoge druge aktivnosti. Doći na sam vrh tražilice velik je uspjeh! Posao dugo traje, naporan je, ali jednom kad se popnete, onda ste gore!

Što je potrebno za kvalitetnu SEO optimizaciju

Sve SEO strategije i tehnike tu su da bi povećale vidljivost u tražilicama. Dobar SEO mora uključivati ključne riječi, optimiziran sadržaj, strategiju backlinkanja, dobro postavljene naslove i druge male, ali bitne stvari.

Strategija SEO optimizacije – odabir ključnih riječi i publike

Prije svega, saznajte što najčešće pretražuju korisnici weba koji traže vašu uslugu i tu informaciju upotrijebite za odabir ključnih riječi na vašoj web stranici.

Zatim razmislite o svojim klijentima. Pokušajte ih grupirati prema dobi, spolu, ali i interesima. Poznavanje publike/gostiju svakako može dati dobre rezultate u dizajnu, kreiranju sadržaja i SEO optimizaciji jer ćemo imati jasniju sliku publike kojoj se želimo obratiti.

Jasno određena publika, olakšat će pisanje bloga jer ćete znati koliko slobodni u pisanju možete biti i na koji način se trebate obratiti svojoj publici.

Kreirajte kvalitetan sadržaj za web!

Saznajte kako napisati dobru objavu za web stranicu.

Pisanje kvalitetnog teksta za web stranicu veoma je važno za SEO. Sadržaj koji će posjetiteljima odmah jasno reći, pa čak i uputiti na ono što traže, posjetitelje će vrlo brzo učiniti vašim klijentima. Zato je od posebnog značaja na web stranici imati jedinstven i kvalitetan sadržaj.

Da zaključimo…

SEO optimizacija web stranice traži puno planiranja kako biste krenuli u pravom smijeru. Kasnije, analiza posjećenosti web stranice služi da biste se orijentirali i shvatili u čemu ste pogriješili, ispravili pogreške i nastavili još bolje. Ponekad taj posao može potrajati, a koliko ovisi o mnogim stvarima. Ponekad šest mjeseci, ponekad tri godine.

Koliko god dugo bilo isplatit će se i zato sa SEO optimizacijom treba krenuti prije izrade web stranice. Jasni ciljevi najbolji su vodič do uspjeha!