Uvjeti za otvaranje firme u Hrvatskoj za strance državljane trećih zemalja nešto su drugačiji od uvjeta za državljane Europske unije odnosno državljane EGP-a. Razlike za strance iz trećih zemalja i strance iz EU odnose se na temeljni kapital društva i obvezu zapošljavanja radnika iz Hrvatske ili neke druge članice Europske unije. U ovoj objavi saznajte kako osnovati tvrtku u Hrvatskoj i koje uvjete je potrebno ispuniti ako ste državljanin treće zemlje, a koje ako ste državljanin neke od država članica EU. Također, saznajte i koje uvjete je potrebno ispuniti za izdavanje dozvole za rad i boravak državljanima trećih zemalja.

Trebate pomoć kod osnivanja tvrtke u Hrvatskoj?

Osnivanje tvrtke u Hrvatskoj za strane državljane

Procedura osnivanja tvrtke u Hrvatskoj za strance ista je kao i za građane s prebivalištem u Hrvatskoj ili drugoj državi članici Europske unije ili državljane trećih zemalja. S obzirom na strano državljanstvo, eventualno je potreban prevoditelj kako bi stranac znao što potpisuje u javnobilježničkom uredu. Primjerice, za državljane Bosne i Hercegovine ili Srbije prevoditelj nije potreban, ali za sve ostale jest.

Razlika je jedino u tome što državljani Europske unije mogu osnovati i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za 10,00 kuna (j.d.o.o.), a državljani trećih zemalja ne mogu jer im je potreban veći iznos temeljnog kapitala. Više o temeljnom kapitalu pročitajte u nastavku.

Troškovi osnivanja tvrtke

Troškovi osnivanja tvrtke odnose se na troškove javnog bilježnika koji iznose oko 3 000,00 kuna. Trošak osnivanja uključuje i uplatu temeljnog kapitala u iznosu propisanom Zakonom, ovisno o vašem državljanstvu.

Temeljni kapital za osnivanje tvrtke u Hrvatskoj za državljane trećih zemalja

Za državljane trećih zemalja primjenjuju se odredbe iz Zakona o strancima (čl. 113) koji propisuje mnogo veći temeljni kapital za osnivanje tvrtke u Hrvatskoj u iznosu od 200 000,00 kuna.

Ako državljanin Republike Srbije, BIH ili neke druge “treće zemlje”, želi registrirati tvrtku u Hrvatskoj i želi uposliti strane radnike iz Srbije ili BiH mora ispunjavati uvjete iz članka 113. Zakona o strancima državljanima trećih zemalja. Uvjet za osnivanje tvrtke u Hrvatskoj za državljane trećih zemalja je uplaćen temelji kapital u iznosu od 200 000,00 kuna.

Koliko iznosi temeljni kapital za otvaranje tvrtke za strance, državljane EGP-a