Puno korisnika web stranica zanemaruje održavanje web stranice i uopće o tome ne razmišlja. Jednom kad web stranica bude gotova, ljudi se opuste i nadaju se uspjehu, ali nažalost, on uglavnom nikada ne dolazi sam od sebe.

Web stranica zahtjeva održavanje. Ne možete jednostavno imati web stranicu i zaboraviti na nju. Zapravo, možete, ali ažuriranje web stranice obavezno je ako želite da ona bude uspješna.

Što znači održavanje web stranice?

U održavanje web stranice ne spada samo ažuriranje CMS sustava. Održavanje web stranice uključuje mnoge druge radnje, poput pisanja novih objava i/ili SEO optimizacija novog sadržaja, ili redovito kontroliranje brzine stranice…

Ažuriranje web straniceOdržavati web stranicu ne znači brinuti za njen trenutni izgled, nego stalno je nadograđivati, mijenjati i poboljšavati prema dostupnoj statistici korištenja web stranice.

Isto je kao i sa ljudima. Da ne ispravljamo greške na kojima učimo, zauvijek bismo tapkali na jednom mjestu i čekali da nam krene na bolje. Tako i web stranica. Jedino ona koja nema grešaka, ispravno radi i osvježena je novim sadržajem može napredovati.

Možete li sami održavati web stranicu?

Nije svejedno odlučite li se web stranicu održavati sami ili za to angažirati web dizajnera. Jasno, uvijek je bolje da to radi netko tko točno zna što radi, a osim brze usluge ovdje je važna razlika u načinu rada stručne i nestručne osobe.

Svaka intervencija na web stranici u smislu poboljšanja uvijek je dobro došla, isto kao i briga o održavanju brzine web stranice ili njenoj sigurnosti, ali u većini slučajeva potrebna je stručna osoba da bi sve bilo kako treba.

Ako želite pokušati sami, savjetujemo da ugrijete stolac i u nastavku pročitate osnovno o tome kako ažurirati ili održavati web stranicu. Na našem blogu pronađite još povezanih objava koje mogu pomoći u održavanju stranice i SEO optimizaciji web stranice.

Redovito održavanje web stranice znači:

  1. Sigurnu web stranicu. Neažurirane web stranice je lako hakirati, a hakirane web stranice gube posjetitelje.
  2. Sprečavanje gubitka sadržaja. Redovito spremanje kopije web stranice osigurava normalan nastavak rada u slučaju nekog problema.
  3. Dobro korisničko iskustvo. Ažuriranim sadržajem na web stranici i točnim informacijama zadržavamo čitatelje. Primjerice, linkove na povezani sadržaj ponekad treba ažurirati kao i druge dijelove web stranice što osigurava neometano korištenje.
  4. Vraćanje starih čitatelja. Objavljivanjem novog i zanimljivog sadržaja na web stranici lako ćete zadržati čitatelje i pridobiti nove.

Redovito ažuriranje CMS sustava i njegovih dodataka

Održavanje web stranicaSigurnost je na prvom mjestu! Da biste zaštitili svoju web stranicu od raznih sigurnosnih prijetnji redovito ažurirajte temu web stranice i WordPress dodatke.

Većina web stranica je napravljena u WordPressu, omiljenom CMS sustavu hakera. (Zašto je to tako, pročitajte u jednoj od naših ranijih objava i saznajte kako spriječiti hakerski napad na web stranicu.)

Ako WordPress nije redovito ažuriran, odnosno instalirana je starija verzija, stranica je u opasnosti, a možda se s vaše domene već šalju spam mailovi, da toga niste niti svjesni.

Stranice koje sadrže ranjivosti, hakerima su lako iskoristive pogotovo zato jer svaka neažurirana stranica ima isti problem u kôdu. I ne napravi li se nešto po tom pitanju, takve stranice slabo napreduju u Google pretraživanjima, a jednostavnim održavanjem, odnosno ažuriranjem sustava, to je moguće izbjeći.

Povećajte kvalitetu svojih objava

Prilagođavajte sadržaj web stranice

Održavanje web stranice sigurnom, na vrhu je liste prioriteta kod održavanja stranice. Ali, za prvo mjesto natječe se i prilagođavanje sadržaja odnosno pisanje novih objava.

Pregledavanjem statistike posjećenosti stranice možemo zaključiti kakva je kvaliteta našeg sadržaja i koliko smo zanimljivi čitateljima. Ako se korisnici zadržavaju prekratko na jednoj objavi da bi je pročitali do kraja, trebamo mijenjati sadržaj i buduće objave pokušati prilagoditi.

Prilagođavanje postojećeg sadržaja

Svaka objava, bez obzira na dobru ili lošu statistiku, povremeno treba biti pregledana i po potrebi ažurirana. Ponekad je nekoj objavi potrebno oduzeti nepotrebne informacije i nadopuniti sadržaj relevantnijim informacijama.

Često se zna dogoditi da prilikom pregledavanja napisanog sadržaja shvatite kako ste nešto vrlo bitno izostavili i dodajući nove informacije poboljšate kvalitetu sadržaja, a time i čitanost objave.

Trebate održavanje web stranice?

Nazovite nas ili zatražite ponudu!

Nazovite
ili
Pošaljite upit

Backup – napravite kopiju web stranice

Backup ili kopija web stranice veoma je važna u slučaju da web stranica „pukne“. Backup omogućuje vrlo brzo rješavanje problema, a postoje mnogi dodaci WordPressu koji će ovaj zadatak obavljati samostalno i po rasporedu koji im zadate.

Imate li web stranicu smještenu na našem web hostingu, ne morate brinuti. Naš server svakodnevno sprema kopiju web stranice i to 30 dana unatrag pa je sav sadržaj doslovno uvijek siguran.

Održavanje web stranice na kraju će se isplatiti

Dakle, jednostavno je zaključiti da održavanje web stranica utječe na posjećenost web stranice, SEO rezultate i općenito korisničko iskustvo posjetitelja. Održavana web stranica korisnicima šalje i određenu poruku o vašoj tvrtki. Ako je sadržaj na web stranici ažuran, a sama stranica pravilno funkcionira i vaš trud se vidi, vjerojatno će korisnici vaše stranice postati klijenti, što je svima nama zajednički cilj.

Web stranica je zapravo kao dijete! Kad ju dobijete, trebate ju maziti i paziti da jednog dana naraste u ono što ste htjeli – web stranicu koja će nositi dobre rezultate i osigurati dobro poslovanje vaše tvrtke. Dobro, milo dijete!

Je li ova objava korisna?