Koje uvjete za otvaranje firme u Hrvatskoj trebaju ispunjavati državljani trećih zemalja?

U našem blogu do sada smo pisali o brojnim temama vezanim za otvaranje firme za strance i uvjetima koje trebaju ispunjavati. U ovoj objavi saželi smo najvažnije uvjete za otvaranje firme u Hrvatskoj za državljane trećih zemalja. Saznajte koji je prvi korak pri otvaranju firme, kako dobiti OIB, koliki su troškovi otvaranja firme, kako zaposliti strane državljane i ishoditi potrebne dozvole.

Sadržaj objave:

 1. Termin kod javnog bilježnika
 2. Osobni identifikacijski broj – OIB
 3. Uplata temeljnog kapitala
 4. Potpisivanje punomoći
 5. Troškovi otvaranja firme
 6. Zapošljavanje stranaca
 7. Uvjeti za izdavanje radne dozvole
 8. Uvjeti za izdavanje boravišne iskaznice
 9. Uvjeti za izdavanje potvrde A1
 10. Doprinosi, porezi i prirezi
 11. Naše i vaše obveze

Državljani trećih zemalja koji žele registrirati tvrtku u Republici Hrvatskoj trebaju ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Termin kod javnog bilježnika

Zatražiti termin kod javnog bilježnika (notara). Rezervaciju termina obično ugovaramo mi kod javnog bilježnika s kojim imamo ugovorenu suradnju.

Prije dolaska kod javnog bilješka potrebno mu je poslati sljedeće:
 • Kopiju putovnice
 • Naziv tvrtke koji želite registrirati
 • Adresa sjedišta tvrtke
 • Djelatnosti kojima će se tvrtka baviti

Javni bilježnik će provjeriti u sudskom registru može li se registrirati naziv tvrtke koji ste predložili. Ako je naziv tvrtke zauzet, biti će potreban drugi naziv, a vezano uz to kontaktirat će vas javni bilježnik.

2. Osobni identifikacijski broj – OIB

Prije odlaska kod javnog bilježnika, potrebno je u poreznoj upravi zatražiti OIB za osobu koja će biti vlasnik, odnosno direktor tvrtke. Nakon dodijeljenog OIB-a možete doći na zakazani termin kod javnog bilježnika radi potpisivanja dokumentacije za osnivanje tvrtke koja se zatim šalje Trgovačkom sudu.

3. Uplata temeljnog kapitala

Sljedeći korak u otvaranju firme je otvaranje privremenog računa i uplata temeljnog u iznosu od 200 000,00 kuna. Uplatnicu je potrebno dostaviti javnom bilježniku da bi je on poslao Trgovačkom sudu. Po zaprimanju dokumentacije i potvrde o uplati temeljnog kapitala Trgovački sud vrši upis tvrtke u Sudski registar RH. Obično se rješenje o upisu tvrtke u Sudski registar donosi u roku od jednog do tri radna dana.

Problemi stranih državljana kod otvaranja privremenog ili žiro računa

Banka može tražiti dokaz o porijeklu kapitala prilikom uplate temeljnog kapitala. Potrebno je sa sobom ponijeti dokaz o porijeklu kapitala kako bi se izbjegli problemi. Banka kasnije može odbiti zahtjev za otvaranjem žiro računa bez obrazloženja