WordPress dodaci sjajni su alati za dodavanje i proširenje funkcionalnosti WordPress-u. U ovom postu ću nabrojati nekoliko najboljih WordPress dodataka (plugin-ova) koje biste trebali / mogli instalirati na svojoj web stranici. Ovi plugin-ovi će dodati izvrsnu funkcionalnost vašoj web stranici i učinit će je “velikom”.

Iako vrsta vaše web stranice uglavnom određuje koji bi dodaci trebali biti instalirani na njoj, postoje neki dodaci koje treba gotovo svaka web stranica, a WordPress ima puno korisnih dodataka kojima samostalno možete dodati potrebnu funkciju na svoj web. Službeno, za WordPress postoji više od 55 000 dodataka što znači da možete pronaći plugin za svaku funkciju. Često za jednu funkciju možemo naći više dodataka pa je teško razabrati koji od njih je najbolji. U ovoj objavi pokušati ću izdvojiti dodatke za WordPress koje najčešće trebamo i bolji su od ostalih.

Najbolji dodaci za WordPress za 2020. godinu – “must have dodaci”

Kao što sam već napisao, u ovoj objavi izdvojiti ćemo najbolje od najboljeg kad govorimo o WordPress SEO dodacima, sigurnosnim dodacima, dodacima za optimizaciju brzine ili dodacima za društvene mreže. Ovi dodaci pomoći će vam da web stranicu učinite robusnom, sigurnom, SEO friendly i upotpunjenom svime što jedna moderna i profesionalna web stranica treba.

Najbolji plugin za sigurnost WordPress stranice

Održavanje vaše WordPress web stranice sigurnom vrlo je važno za vas kao i korisnike vaše web stranice. Sljedeći dodaci mogu se upotrijebiti za sprečavanje hakerskih napada, neželjene pošte ili bilo koje vrste mogućih prijetnji vašoj web stranici.

Wordfence Security plugin

Wordfence Security plugin

Wordfence Security plugin

Jedna od najvažnijih stvari je da vaša web stranica bude zaštićena od hakera. Na webu može biti na tisuće zlonamjernih botova koji u bilo kojem trenutku mogu napasti vašu web stranicu i uništiti cijeli vaš rad. Zato uvijek morate sprečavati neželjenu poštu i čuvati svoju web stranicu.

Da biste osigurali sigurnost svoje WordPress stranice, u WordPressu su dostupni mnogi sigurnosni dodaci. Među njima je i Wordfence Security na kojeg se možete osloniti. Dodatak sadrži vatrozid, skeniranje zlonamjernog softvera, blokiranje, sigurnost prijave, praćenje prometa uživo i puno više. Dodatak vam omogućuje praćenje cjelokupnog prometa u stvarnom vremenu, uključujući robote, ljude, 404 pogreške, prijave, odjave itd. Kao što je prikazano na slici ispod:

Nadgledajući promet u stvarnom vremenu, možete na vrijeme reagirati na sigurnosne prijetnje s kojima se vaša web stranica suočava.

Wordfence plugin - korisničko sučelje

Wordfence plugin – korisničko sučelje

Štoviše, dodatak ima vatrozid koji sprečava hakiranje vaše web stranice. Vatrozid blokira sve poznate napadače i zlonamjerne mreže koje mogu biti štetne za vašu web lokaciju. Kako bi poboljšao sigurnost prijave, prihvaća dvostruku provjeru autentičnosti, a također provjerava snagu svih korisničkih i administrativnih lozinki.

Akismet

Akismet plugin

Akismet plugin

Akismet je jedan od zadanih dodataka WordPress-a koji dolazi uz svaku novu instalaciju WordPress sustava. U osnovi je dodatak za zaštitu od neželjene pošte koji provjerava sve komentare i filtrira neželjene komentare.

Dodatak je besplatan za osobnu stranicu i blogove, ali za komercijalne web stranice nužna je pretplata.

Najbolji WordPress plugin za SEO:

Da bi vaša stranica bila dobro rangirana u tražilicama, dobar WordPress SEO plugin može vam biti od koristi!

Yoast SEO

Yoast SEO plugin

Yoast SEO plugin

Bez sumnje, tražilice su glavni izvor prometa svake web stranice, a važnost SEO optimizacije veća je nego ikad prije. Srećom, postoji sjajan SEO plugin za korisnike WordPressa, Yoast SEO.

Yoast SEO je sjajan dodatak koji vam pomaže savjetima stvoriti kvalitetniji sadržaj i povećati poziciju u pretraživačima. Uz Yoast SEO lakše ćete se fokusirati na stvaranje sadržaja koji je zanimljiv korisnicima, ali i ispravno optimiziran.

Yoast SEO omogućuje odabir fokusne ključne riječi i nudi prijedloge za korištenje ključne riječi u objavi na odgovarajući način. Značajka analize stranice provjerava jeste li upotrijebili ključnu riječ u ALT tekstu, meta opisu stranice, naslovima i kolika je gustoća ključne riječi u cijeloj objavi.

Osim pomoći u pravilnom strukturiranju teksta i fotografija, uz Yoast SEO možete kontrolirati i kako će vaša objava izgledati rezultatima pretraživanja.

Google XML Sitemap

Google XML sitemap

Google XML sitemap

Google XML Sitemaps je još jedan vrlo koristan SEO dodatak za WordPress. Ovaj plugin pomaže tražilicama poput Googlea, Binga, Yahooa itd. u boljem indeksiranju vaše web stranice posebnim XML sitemap-om.

Kada ga aktivirate, plugin će automatski stvoriti XML mapu web stranica za vaš web site što olakšava indeksiranje. Sitemap omogućuje tražilicama da pregledaju cjelokupnu strukturu vaše web stranice i efikasnije indeksiraju web stranicu.

Najbolji WordPress dodatak za Analytics:

WordPress analitički dodatak pomoći će vam da pratite posjećenost web stranice na temelju različitih statistika. Možete naučiti puno o vašoj web stranici uz pomoć ovih dodataka za daljnja poboljšanja na njoj.

Google Analytics za WordPress od MonsterInsights

Google Analytics

Google Analytics za WordPress by MonsterInsights

Google Analytics je izvrstan besplatni alat za praćenje statistike posjećenosti web stranica. Razumijevanje svoje publike veoma je važno, a Google Analytics for WordPress by MonterInsights odličan je plugin koji će vam pomoći da shvatite kakav sadržaj trebate ponuditi svojim čitateljima.

Dodatak vam omogućuje praćenje različitih statistika web stranice u stvarnom vremenu. Nadalje, koristeći Univerzalno praćenje, možete pratiti korisničke prikaze s više platformi i uređaja, kao i primati različita demografska izvješća i izvješća o interesima.

Google Analytics - MonsterInsights

Google Analytics – MonsterInsights

Dodatak je također vrlo koristan i za web shop. Njime možete pratiti popularnost proizvoda, stope konverzije i vrijednosti narudžbe. Dodatak je integriran i s Google Adsenseom, tako da možete pratiti i izvedbu vaših oglasa, a krije i druge zanimljive opcije.

Najbolji WordPress dodaci za optimizaciju i performanse

Brzo učitavanje i moćna web stranica je nešto čemu se svi korisnici interneta raduju. Dakle, trebate osigurati da se vaša web stranica učita što je brže moguće. Sljedeći WordPress plugin za brzinu i optimizaciju može vam biti od velike pomoći.

WP Smush

WP Smush dodatak za wordpress

WP Smush

Slike u objavama su poželje, čak možemo reći i obavezne jer njima privlačimo pažnju čitatelja.

Slika govori više od tisuću riječi, a osim toga stranicu čini atraktivnijom. Ponekad mogu biti velike i usporiti učitavanje web stranice i zato je WP smush plugin odličan. Uz WP Smush možete komprimirati slike bez smanjivanja njihove kvalitete. Optimizirati možete JPEG, GIF, i PNG datoteke.

W3 Total Cache

W3 Total Cache plugin

W3 Total Cache jedan je od najboljih dodataka za poboljšanje performansi web stranice. Ovaj plugin privremeno pohranjuje podatke web stranice u predmemoriju preglednika kako bi sljedeće učitavanje web stranice bilo brže.

W3 Total Cache plugin keširat će vaše objave i stranice kao statične HTML datoteke koje se poslužuju korisnicima što će drastično smanjiti vrijeme učitavanja stranica i pomoći u optimiziranju ukupnih performansi web stranice. Uz to, poboljšana brzina web stranice će duboko utjecati na SEO optimizaciju.

W3 Total Cache interface

W3 Total Cache interface

W3 Total Cache WordPress dodatak jedan je od najpopularnijih dodataka i vjerojatno najbolji dodatak za predmemoriranje za WordPress. Sadrži predmemoriju stranice, predmemoriranje baze podataka, predmemoriranje objekata, predmemoriranje preglednika i sl.

WP optimize

WP optimize WordPress dodatak

WP-Optimize sjajan je alat za čišćenje baze podataka i optimizaciju WordPress-a. Automatski uklanja nepotrebne podatke s WordPress-a i drži vašu bazu podataka optimiziranu za najbolje performanse.

Na vašoj se web stranici može nalaziti puno beskorisnih podataka, koji opterećuju vašu web stranicu, a da toga niste ni svjesni. Uz instalirani dodatak, puno se posla automatski obavlja.

Najbolji dodatak za kreiranje obrasca:

Bez obzira imate li blog, web shop ili nešto drugo, morali biste imati barem kontakt obrazac.

Everest forms

Everest forms dodatak za kontakt obrazac

Everest forms – dodatak za kontakt obrazac

Jedna od osnovnih stranica koja vam treba na web stranici je stranica “Kontakt“. Bez obzira na to koliko veliku ili malu web stranicu imate, definitivno vam je potrebna stranica za kontakt s koje vas korisnici mogu kontaktirati.

Everest Forms plugin vrlo je jednostavan jer radi na drag & drop principu. Jednostavnim premještanjem polja i ispravljanjem sadržaja u nekoliko minuta možete kreirati potpuno novi kontakt obrazac!

Dodatak je besplatan, ali dolazi s kompletnim setom značajki koje vam omogućavaju da složite personalizirane i funkcionalne obrasce. Sadrži Google reCaptcha podršku, postavke e-pošte, preusmjeravanje nakon slanja obrasca itd.

Najbolji dodaci za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama:

Dijeljenje vašeg sadržaja na društvenim mrežama može biti korisno za vašu web stranicu i rezultate statistike posjećenosti. Omogućavanjem dijeljenja stranice povećavate broj posjetitelja!

Social Icons plugin

Social Icons plugin

Social Icons plugin

Broj korisnika društvenih mreža sve je veći – sve više ljudi prima vijesti i druge informacije putem društvenih mreža. Dakle, marketing na društvenim mrežama je važan, a za jačanje content marketinga na društvenim mrežama pomoći će vam dodaci za društvene mreže poput Social Icons plugin-a.

Social Icons besplatni je WordPress dodatak koji vam pruža jednostavan način prikazivanja popularnih ikona na vašoj web stranici. Stranicama ili postovima možete dodati ikone društvenih medija putem widgeta ili kratkih kodova (shortcode).

Je li ova objava korisna?