fbpx

Licencirani računovođa

By |2019-01-12T21:42:39+00:00kolovoz 21st, 2018|Knjigovodstvo|
  • Licencirani knjigovođa | Knjigovodstvo s licencom

Zakonom o računovodstvu  78/15, 134/15, 120/16, propisano je u članku 7. stavku 4. da obavljanje računovodstvenih poslova treba obavljati licencirani računovođa. Poduzetnik ostaje i dalje u potpunosti odgovoran za povjerene poslove knjigovodstvu, kao i za neometano obavljanje nadzora od strane nadzornih tijela.

Datum primjene navedenog stavka 7., već je dva puta odgađan, a posljednja odgoda primjene navedenog Zakona je za 1. siječanj 2019. godine.

Moje mišljenje o licenciranju računovođa

U cilju poboljšanja kvalitete knjigovodstvenih usluga na tržištu, držim da je veoma važno znati tko posjeduje potrebno obrazovanje za obavljanje računovodstvenih i knjigovodstvenih usluga, a tko ne. Licencirano računovodstvo, odnosno licencirani računovođa na taj način bi potkrijepili svoje znanje i iskustvo. Na tržistu ovih usluga definitivno bi se uveo red, stoga podržavam namjeru licenciranja računovođa.

Knjigovodstvene usluge nisu mačji kašalj, već je to posao s vrlo velikom odgovornošću. Zato, poduzetnici svoje financijsko poslovanje trebaju povjeriti licenciranom računovodstvu, koje treba i mora biti odgovorno za knjiženje poslovnih promjena prema zakonskim propisima.

Knjigovodstvene usluge ne može obavljati osoba koja je završila neku strukovnu školu koja nema veze sa računovodstvom, jer nema potrebna znanja za izradu mjesečnih i godišnjih knjiženja (izvješća) mnogobrojnih djelatnosti. Osim spomenutog, tu je i hrpa drugog zahtjevnog posla!

Tko treba dobiti licencu za pružanje računovodstvenih usluga?

Licencirani računovođa moći će biti samo onaj koji zadovolji postavljene uvijete, a puno se govori o tome da će to moći samo oni s visokim obrazovanjem.

Vjerujem da takve uvijete mnogi knjigovođe s dugogodišnjim iskustvom ne mogu zadovoljiti jer mnogi fakultet nisu završili. Iskustvo koje su oni stjecali kroz 15, 20 ili 30 godina rada u knjigovodstvu sasvim sigurno im daje legitimitet za nastavak obavljanja knjigovodstvenih usluga, kao i za dobivanje potrebne licence.

Oni koji su završili „tečaj knjigovodstva“ imaju još puno, puno godina grijanja fotelje pred sobom kako bi stekli potrebna znanja i vještine u knjigovodstvu.

Poneki dobar knjigovođa se i među njima skriva, ali ipak, iskustvo i obrazovanje jedini su kriteriji koji kod licenciranja računovođa trebaju biti uzeti u obzir.

Informacije u ovoj objavi zastarjele su!

Lincenciranje knjigovođa i računovođa neće se provoditi

Licenciranje knjigovođa i računovođa ipak se neće provoditi!

Odredba iz čl. 7. st. 4. Zakona o računovodstvu o licenciranju računovođa i knjigovođa, naišla je na brojne zamjerke većine predstavnika poslovnih udruženja (IPRH, HOK, HUP, HGK) i ne će se provoditi.

Saznajte više!

×

About the Author:

Knjigovođa u kojeg ćete lako steći povjerenje! Ankica svojim iskustvom vođenja knjigovodstva od 29 godina, gotovo jamči uspjeh u poslovanju, a dokaz tome su brojni nadzori Ministarstva Financija koji nisu imali za utvrditi ni jednu nepravilnost do sad.

Prijavite se na naš newsletter

I primit ćete kupon za popust od 30% na web i grafički dizajn!


Naša web stranica koristi kolačiće! Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovu upotrebu.
Izjava o zaštiti privatnosti.
Prihvaćam