Naša tvrtka nudi usluge knjigovodstva za novoosnovane tvrtke, ali i pomoć kod registracije tvrtke, stoga imamo mnoštvo raznih upita klijenata od kojih je najčešći ovaj: Mogu li kupiti tvrtku u Hrvatskoj i započeti s radom?Možete, ali kupnja tvrtke ne rješava vaše probleme.

Kupnja tvrtke u Hrvatskoj za strance, državljane trećih zemalja

Odlučite li se na kupnju tvrtke u Hrvatskoj i planirate odmah započeti s radom, možete. Nitko vas ne će spriječiti! No, problem kod kupnje tvrtke u Hrvatskoj leži u Zakonu o strancima, koji propisuje ne tako povoljne uvjete za strance, a oni se na stranca odnose i ako želi kupiti već registriranu tvrtku sa sjedištem u Hrvatskoj.

Otvaranje tvrtke u Hrvatskoj za strance, odnosno državljane trećih zemalja, drugačije je nego za Hrvatske državljane, a više informacija o otvaranju tvrtke za strance pročitajte u ovoj objavi: „Temeljni kapital za osnivanje tvrtke u Hrvatskoj, za strane državljane

Kupili ste tvrtku u Hrvatskoj, što sad?

Dakle, ako se odlučite kupiti tvrtku sa sjedištem u Hrvatskoj s temeljnim kapitalom od 20 000,00 kuna i nakon toga želite zatražiti radne dozvole za sebe osobno ili svoje buduće radnike, ne ćete ih moći dobiti.

Nakon što kupite tvrtku i postanete njen vlasnik i direktor, kao stranac, državljanin treće zemlje, morate ispunjavati uvjete prema Zakonu o strancima, a to znači da morate dokapitalizirati tvrtku s 200 000,00 kuna temeljnog kapitala.

Za izaslanje radnika na rad u jednu od država EU, trebat će vam i potvrda A1. Tvrtka koja šalje radnike na rad u inozemstvo mora zadržati 25% radnika u Hrvatskoj, dok za drugih 75% radnika može dobiti potvrdu A1 i izaslati ih na rad u inozemstvo.

Kupnja tvrtke u Hrvatskoj ne će riješiti ni problem sa zapošljavanjem stranaca koji se pojavio 1.1.2021. kada je na snagu stupio novi Zakon o strancima. Prema novom zakonu, tvrtka mora imati najmanje jednog zaposlenog državljanina EU šest mjeseci u kontinuitetu da bi mogla uvoziti radnu snagu iz trećih zemalja.

Zaključak

Ako ste državljanin treće zemlje, ne kupujte tvrtku i ne trošite novac u nadi da ćete kupnjom tvrtke već sutra moći normalno raditi.

Želite li otvoriti tvrtku u Hrvatskoj, dodatno se informirajte. Za početak, pročitajte sljedeće objave:

i slobodno se javite za knjigovodstvene usluge ili pomoć kod otvaranja tvrtke.