Osnivanje tvrtke u Hrvatskoj već neko vrijeme, od ulaska Hrvatske u EU, interesantno je strancima, pogotovo državljanima BiH, Srbije, Makedonije itd. Naša tvrtka nudi usluge knjigovodstva za novoosnovane tvrtke, ali i pomoć kod registracije tvrtke, stoga imamo mnoštvo raznih upita klijenata od kojih je najčešći ovaj: „Mogu li kupiti tvrtku u Hrvatskoj i započeti s radom?“ Možete, ali kupnja tvrtke ne rješava vaše probleme.

Kupnja tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj za strance, državljane trećih zemalja

Odlučite li se kupiti već registriranu tvrtku u Hrvatskoj i planirate odmah započeti s radom, možete. Nitko vas ne će spriječiti! No, problem kod kupnje tvrtke u Hrvatskoj leži u Zakonu o strancima, koji propisuje ne tako povoljne uvjete za strance, a oni se na stranca odnose i ako želi kupiti već registriranu tvrtku u Hrvatskoj.

Otvaranje tvrtke u Hrvatskoj za strance, odnosno državljane trećih zemalja, drugačije je nego za Hrvatske državljane, a više o temeljnom kapitalu i ostalim uvjetima otvaranja tvrtke u HR, pročitajte u ovoj objavi: „Temeljni kapital za osnivanje tvrtke u Hrvatskoj, za strane državljane

Dakle, ako se odlučite kupiti ranije registriranu tvrtku sa sjedištem u Hrvatskoj i nakon toga želite zatražiti radne dozvole za sebe osobno ili svoje buduće radnike, ne ćete ih moći dobiti.

Nakon što kupite tvrtke i postanete njen vlasnik i direktor, kao stranac, državljanin treće zemlje, morate ispunjavati uvjete prema Zakonu o strancima, a to znači da morate dokapitalizirati tvrtku s 200 000 kuna temeljnog kapitala.

Ipak, želite li otvoriti tvrtku u Hrvatskoj, pročitajte objavu „Osnivanje tvrtke za strance u Hrvatskoj | Dozvola za boravak i rad“ i „Usluge osnivanja tvrtke | Pomoć kod otvaranja tvrtke u HR“ i slobodno se javite za knjigovodstvene usluge ili pomoć kod otvaranja tvrtke.