Razlika između knjigovodstva i računovodstva

Kad razmišljate o knjigovodstvu i računovodstvu, teško bi opisali razlike između svakog postupka. Iako knjigovođe i računovođe dijele zajedničke ciljeve, oni podržavaju vaše poslovanje u različitim fazama financijskog ciklusa.

Knjigovodstvo je više transakcijsko i administrativno, a bavi se evidentiranjem financijskih transakcija – poslovnih događaja. Računovodstvo je subjektivnije i pruža vam uvide u poslovanje na temelju knjigovodstvenih podataka. U ovoj objavi ćemo objasniti koja je razlika između računovodstva i knjigovodstva.

Knjigovodstvo i računovodstvo – koja je njihova funkcija?

Funkcija knjigovodstva

Knjigovodstvo je postupak dosljednog bilježenja dnevnih transakcija i ključna je komponenta za izgradnju financijski uspješnog poslovanja.

Knjigovodstvo se sastoji od:

  • Evidentiranja financijskih transakcija – poslovnih promjena
  • Knjiženja ulaznih i izlaznih računa te evidentiranje svih nastalih promjena u poslovanju
  • Izrada računa
  • Obračun plaća

Glavna knjiga osnovni je dokument u kojem knjigovođa bilježi prihod od prodaje i troškove. To se naziva knjiženjem i što se više prodaja završi, češće se knjiži knjiga. Knjiga se može stvoriti pomoću knjigovodstvenog programa, računalne tablice ili na jednostavnom listu papira.

Složenost knjigovodstvenog sustava često ovisi o veličini poduzeća i broju transakcija koje se izvršavaju dnevno, tjedno i mjesečno. Sve prodaje i kupnje koje je izvršilo vaše poduzeće moraju se evidentirati u knjizi, a za određene stavke potrebni su prateći dokumenti prema propisima Porezne uprave.

Knjigovođa Zagreb

Tražite kvalitetno knjigovodstvo?

Funkcija računovodstva

Računovodstvo koristi financijske podatke koje je sastavio knjigovođa ili vlasnik tvrtke i stvara financijske modele pomoću tih podataka. Proces računovodstva subjektivniji je od knjigovodstva, koje je uglavnom transakcijsko.

Računovodstvo se sastoji od:

  • Evidentiranje troškova koji su se dogodili, ali još nisu evidentirani u knjigovodstvenom procesu
  • Priprema financijskih izvještaja tvrtke
  • Analiziranje troškova poslovanja
  • Popunjavanje prijava poreza na dohodak
  • Pomaganje vlasniku poduzeća u razumijevanju utjecaja financijskih odluka

Računovodstvo pruža izvješća na temelju ključnih financijskih pokazatelja. Računovodstvo pretvara informacij