fbpx

Gutenberg – novi uređivač za WordPress

By |2018-12-27T17:49:58+00:00prosinac 27th, 2018|Web dizajn|
  • Gutenberg - novi Wordpress uređivač

Jeste li nedavno ažurirali WordPress na verziju 5.0?

Ako jeste, primjetili ste da vašeg starog uređivača nema! Što se dogodilo?

Gutenberg - WordPress 5.06. prosinca 2018. godine puštena je nova verzija WordPressa 5.0 koja je donijela velike promjene svojim korisnicima . Novi uređivač Gutenberg zamjenjuje dosadašnje widgete i jednostavno „Drag and Drop“ uređivanje sadržaja.

Jednostavnost korištenja WordPressa omogućila je ovoj CMS platformi brz razvoj i milijune korisnika u kratkom vremenu. Ta jednostavnost u ranijim verzijama omogućavala je korisnicima koji ne znaju HTML ili CSS jezike, da samostalno i bez previše muke uređuju sadržaj objava i stranica.

Gutenberg, novi uređivač u verziji 5.0, mnoge zbunjuje, pogotovo one koji su na svojim stranicama koristili uređivače King Composer ili Visual Bakery. Gutenberg ne nudi „Drag and Drop“ widgete koje možete razmještati, već blokove.

Gutenberg – nova, svjetla budućnost WordPress-a

Kad prvi put otvorite novi Gutenberg uređivač vjerojatno ćete se zapitati – što sad? Stari izgled na koji ste navikli, nestao je.

Umjesto uredno raspoređenih widgeta/blokova u kojima se nalazio sadržaj web stranice, sad stoje kodovi (shortcodes), a unutar njih sadržaj koji se prikazuje na stranici.

Ako želite kreirati novu stranicu ili objavu, otvoriti će se gotovo prazan ekran s mjestom za upisivanje naslova i tekstualnog sadržaja. Vjerojatno će mnogima biti teško priviknuti se na ovakav izgled i nov način rada, ali Gutenberg bi trebao biti revolucionarna stvar.

U Gutenbergu, sve su blokovi

Gutenberg - Što je Gutenberg„Drag and drop“ uređivači poput Visual Bakery  imaju svoje posebno sučelje u kojem odabirete vrstu elementa za kreiranje sadržaja web stranice i unutar elementa dodajete tekst ili sliku, dodatno uređujete u CSS-u i slično.

Gutenberg nudi sve te opcije u jednom prozoru. Za svaki blok sadržaja možete odrediti što će on biti, blockquote ili paragraph, a da se ne pomaknete s istog prozora. Možete mijenjati vrstu elementa, položaj, boje itd.

Blokovi za ponovnu upotrebu

Jedna od korisnijih opcija uređivača Gutenberg su blokovi za ponovnu upotrebu. Npr. ako ste kreirali dobar layout za neku od svojih stranica i želite isti primijeniti na ostalim stranicama, možete spremiti layout kao predložak. Nakon spremanja predloška, na sranici na koju predložak želite dodati, potrebno je samo odabrati spremljeni predložak klikom na Add block -> Reusable.

Blokovi za ponovnu upotrebu i nisu neka novost u WordPressu, s obzirom da istu opciju spremanja predložaka nude i uređivači koje smo do sada koristili.

Kako provjeriti je li nadogradnja WordPressa kompatibilna s Vašom temom?

Naš klijent ažurirao je svoj WordPress sustav na verziju 5.0 i tako uništio cijelu stranicu. Mada to nije problem ako ste korisnik naših hosting usluga, vraćanje stranice ipak oduzme nešto vremena.

Instalacijom nove verzije WordPressa, mogući su problemi, stoga prije instalacije nove verzije provjerite je li ona kompatibilna s Vašom temom, a za to se poslužite ovim alatom: https://serverpress.com/.

Naravno, nekoliko dana poslije i nakon ažuriranja teme koja je uzrokovala rušenje stranice, WordPress 5.2 verzija dobro radi, ali klijentu nije mila. Stari način na koji je navikao još uvijek bi najradije vratio. Izbjeći Gutenberg i zadržati stari uređivač možete ako wordpress ne ažurirate, ali ne ažurirati WordPress nije sjajno rješenje zbog rizika od hakerskog napada. Ako nemate vremena za privikavanje na novi uređivač, odgodite ažuriranje i posvetite se tome kasnije, ali svakako – ažurirajte!

Uz mnoga obećanja koja Gutenberg daje, ostaje nam samo da se nadamo kako će ovaj uređivač zaista biti svjetla budućnost WordPressa.

About the Author:

Web dizajner koji svoj posao stvarno voli! Pedantan, voli cjepidlačiti, ali takva osobnost mu uz ovaj posao odlično pristaje.

Prijavite se na naš newsletter

I primit ćete kupon za popust od 30% na web i grafički dizajn!


Naša web stranica koristi kolačiće! Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovu upotrebu.
Izjava o zaštiti privatnosti.
Prihvaćam