Jeste li nedavno ažurirali WordPress na verziju 5.0?

Možda ste se već i zapitali kako ukloniti Gutenberg i vratiti klasični uređivač!

Gutenberg - WordPress 5.06. prosinca 2018. godine puštena je nova verzija WordPressa 5.0 koja je donijela velike promjene svojim korisnicima. Novi uređivač Gutenberg zamjenjuje dosadašnje widgete i jednostavno „Drag and Drop“ uređivanje sadržaja na koje smo navikli ako smo koristili WP Bakery, King Composer ili neki drugi dodatak.

Jednostavnost korištenja WordPressa omogućila je ovoj CMS platformi brz razvoj i milijune korisnika u kratkom vremenu. Ta jednostavnost u ranijim verzijama omogućavala je korisnicima koji ne znaju HTML ili CSS jezike, da samostalno i bez previše muke uređuju sadržaj objava i stranica.

Gutenberg, novi uređivač u verziji 5.0, mnoge zbunjuje. Pogotovo one koji su na svojim stranicama koristili uređivače King Composer ili WP Bakery. Gutenberg ne nudi „Drag and Drop“ widgete koje možete razmještati, već blokove.

Gutenberg – nova, svjetla budućnost WordPress-a

Kad prvi put otvorite novi Gutenberg uređivač vjerojatno ćete se zapitati – što sad? Stari izgled na koji ste navikli, nestao je.

Umjesto uredno raspoređenih widgeta/blokova u kojima se nalazio sadržaj web stranice, sad stoje kodovi (shortcodes), a unutar njih sadržaj koji se prikazuje na stranici.

Ako želite kreirati novu stranicu ili objavu, otvoriti će se gotovo prazan ekran s mjestom za upisivanje naslova i tekstualnog sadržaja. Vjerojatno će mnogima biti teško priviknuti se na ovakav izgled i nov način rada, ali Gutenberg bi trebao biti revolucionarna stvar.

U Gutenbergu, sve su blokovi

Gutenberg - Što je Gutenberg„Drag and drop“ uređivači poput WP Bakery  imaju svoje posebno sučelje u kojem odabirete vrstu elementa za kreiranje sadržaja web stranice i unutar elementa dodajete tekst ili sliku, dodatno uređujete u CSS-u i slično.

Gutenberg nudi sve te opcije u jednom prozoru. Za svaki blok sadržaja možete odrediti što će on biti, blockquote ili paragraph, a da se ne pomaknete s istog prozora. Možete mijenjati vrstu elementa, položaj, boje itd.

Blokovi za ponovnu upotrebu

Jedna od korisnijih opcija uređivača Gutenberg su blokovi za ponovnu upotrebu. Npr. ako ste kreirali dobar layout za neku od svojih stranica i želite isti primijeniti na ostalim stranicama, možete spremiti layout kao predložak. Nakon spremanja predloška, na sranici na koju predložak želite dodati, potrebno je samo odabrati spremljeni predložak klikom na Add block -> Reusable.

Blokovi za ponovnu upotrebu i nisu neka novost u WordPressu, s obzirom da istu opciju spremanja predložaka nude i uređivači koje smo do sada koristili.

Kako provjeriti je li nadogradnja WordPressa kompatibilna s Vašom temom?

Naš klijent ažurirao je svoj WordPress sustav na verziju 5.0 i tako uništio cijelu stranicu. Mada to nije problem ako ste korisnik naših hosting usluga, vraćanje stranice ipak oduzme nešto vremena.

Instalacijom nove verzije WordPressa, mogući su problemi, stoga prije instalacije nove verzije provjerite je li ona kompatibilna s Vašom temom, a za to se poslužite ovim alatom: https://serverpress.com/.

Naravno, nekoliko dana poslije i nakon ažuriranja teme koja je uzrokovala rušenje stranice, WordPress 5.2 verzija dobro radi, ali klijentu nije mila. Stari način na koji je navikao još uvijek bi najradije vratio.

Kako ukloniti Gutenberg uređivač?

Ako vam se novi Gutenberg uređivač za WordPress ne sviđa, lako ga možete ukloniti Classic Editor plugin-om.  Ako nemate vremena za privikavanje na novi uređivač, instalirajte dodatak i posvetite se tome kasnije.

Je li ova objava korisna?