WordPress ima nekoliko unaprijed definiranih uloga korisnika: Administrator, Urednik, Suradnik i Pretplatnik. Svaka uloga registriranih korisnika dopušta obavljanje nekih zadataka. Na primjer, korisnička uloga pretplatnika ima samo mogućnost čitanja, dok suradnik ima više mogućnosti, poput čitanja, brisanja objava i uređivanja.

Trebate dodati novog korisnika u WordPress i dodijeliti mu određene mogućnosti? U ovoj objavi saznajte kako dodati nove korisnike s prilagođenim ulogama u WordPress-u.

Dodavanje novih korisnika s prilagođenim ulogama u WordPress

Pretpostavimo da želite dodati korisnika koji može samo uređivati objave i čitati, ali u ovim unaprijed definiranim ulogama koje smo naveli nema uloge korisnika koji može samo to. Kako to riješiti?

Svakoj postojećoj ulozi možete dodati još mogućnosti pomoću add_cap(); funkcije, ali bolje je stvoriti novu prilagođenu korisničku ulogu dodjeljivanjem mogućnosti prema potrebi. Za dodavanje novih korisnika s prilagođenim ulogama postoje dva načina, upotrebom WP dodatka ili dodavanjem prilagođenog koda.

1. Dodavanje korisnika u WordPress s prilagođenim ulogama: Upotreba WP dodatka za dodavanje prilagođene korisničke uloge

Ako vam je PHP programski jezik nepoznat, bolje je ne dirati ga i za dodavanje novih korisnika poslužiti se WordPress dodatkom. Da biste dodali novog korisnika s prilagođenom ulogom požete upotrijebiti WP dodatak „Members – Membership & user role editor plugin“, jedan od popularnijih dodataka za upravljanje korisnicima i ulogama u WordPress-u.

Dodavanje nove uloge korsinika

  • Nakon instaliranja i aktiviranja dodatka idite na WP admin -> Korisnici -> Dodaj novu ulogu
  • Unesite naziv uloge
  • Odaberite mogućnosti za novu korisničku ulogu
  • Kliknite gumb „Dodaj ulogu“

Dodavanje korisnika s prilagođenim ulogama u WordPress

I to je sve! Sada možete kreirati korisničke račune svojim suradnicima, kolegama i sl. te im dodijeliti uloge na stranici koje im pripadaju, a možete i dodati nove mogućnosti za zadanu korisničku ulogu novih korisnika koji se prijavljuju u WordPress ako za to imate potrebe. U samo nekoliko koraka nova korisnička uloga dodana je uz pomoć plugin-a, a sad pogledajmo kako to isto možete napraviti upotrebom PHP koda.

2. Dodavanje korisnika u WordPress s prilagođenim ulogama: Upotreba prilagođenog koda

WordPress je najkorišteniji CMS sustav na svijetu, a popularan je zbog mogućnosti prilagođavanja svojim potrebama, a među njima je i ova mogućnost kreiranja prilagođenih uloga korisnika pomoću funkcije add_role();

U add_role(); funkciji su tri parametra:

add_role( $role, $display_name, $capabilities );
  • $role (string) (obavezno): Ime uloge
  • $display_name (string) (obavezno): Ime koje će se prikazati
  • $capabilities (array) (izborno): Mogućnosti koje dodjeljujemo korisničkoj ulozi

Kreirajmo za primjer korisničku ulogu pod nazivom „Prilagođeni uređivač“ s mogućnostima čitanja i uređivanja objava. Na kraju functions.php datoteke dodajte sljedeći kod:

add_role ( 'custom_editor', __ ('Custom Editor'), array ( 'read' => true, // true dopušta ovu sposobnost 'edit_posts' => true, ) );

Spremite datoteku i idite na Postavke -> Općenito. Novostvorenu korisničku ulogu možete vidjeti na popisu „Zadana uloga novog korisnika“. Dakle, isti posao obavili smo kao uz pomoć plugin-a te sada možete dodavati nove korisnike i dodjeljivati im prilagođene korisničke uloge.