ALT oznake ili ALT atribut je alternativni tekst za slike koji se pojavljuje kad se slika ne može učitati. Koristi se i za opisivanje slike i veoma je važan kod SEO optimizacije. Kada koristite ALT oznake na svojim slikama, pretraživači taj tekst mogu „pročitati“ i time im govorite što se na slici nalazi te tako postaju optimizirane za tražilice i vjerojatnije je da će se pojaviti na stranicama rezultata pretraživanja korisnicima koji ih traže.

WordPress prilikom učitavanja slike omogućava upisivanje ALT oznaka, no ima mnogo korisnika koji ALT tekst ne upisuju jer im se ne da, ne znaju da je to važno ili jednostavno učitavaju previše slika pa nemaju vremena svim tim slikama dodati ALT tekst. Upravo oni koji na svojim stranicama imaju mnoštvo slika trebali bi im dodavati ALT oznake jer na taj način mogu povećati posjećenost svoje stranice odnosno povećati vidljivost stranice u tražilicama.

Auto image ALT text – WordPress dodatak za automatsko dodavanje ALT oznaka slikama

Auto image ALT text - PLugin za automatsko dodavanje ALT teksta slikama

Sreća za takve korisnike WordPress-a je što postoje besplatni WordPress dodaci koji omogućuju automatsko dodavanje ALT teksta novim slikama i onim starim koje ga nemaju. „Auto image ALT text (ALT oznake, ALT atributi za Google slike)“ jedan je takav dodatak koji nakon aktivacije automatski dodaje ALT tekst slikama prenesenim u objave, stranice, proizvode u web shop-u ili galerije slika.

Dodatak je kompatibilan s Woocommerce-om, TinyMCE-om i uređivačima poput SiteOrigin-a, Elementor-a, Gutenberga i Yoast SEO dodatkom.

Više od dvadeset posto upita na Google-u traži se na Google slikama, pa ako vodite foto blog ili vaša stranica sadrži galerije fotografija vaših proizvoda tada je korištenje ALT oznaka veoma važno i ne biste to trebali zanemarivati. Ako inače ne upisujete ALT tekst prilikom učitavanja slika u objave, instalirajte dodatak i riješite problem. Porast u broju pojavljivanja stranice u rezultatima pretraživanja sigurno će biti vidljiv.

Kako dodati ALT tekst na sliku avatara

Ako želite otići korak dalje u pisanju bloga na web stranici i optimizirati ga najbolje što možete, ALT tekst mora postojati na svakoj fotografiji koja se nalazi u objavi pa tako i na slici avatara odnosno vašoj profilnoj slici autora. Saznajte kako dodati ALT oznaku za sliku avatara u ovoj objavi.