e-Propusnica | Tko može zatražiti izdavanje e-propusnice?

Autor: |2020-06-10T10:14:36+00:001 travnja, 2020|Kategorija: Klijenti|Oznake: |
 • Izdavanje e-propusnica

Tko može zatražiti izdavanje e-propusnica?

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci za svoje radnike, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje se izdaju e-propusnice morati upisivati u aplikaciju. Tim podacima moći će raspolagati državna tijela – Ministarstvo unutarnjih poslova, Porezna uprava, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila i dobila e-propusnicu uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, neće moći tek tako izdati e-propusnice za svoje prijatelje jer će odmah reagirati Porezna uprava.

Uvjeti za izdavanje e-propusnica

Pri izdavanju e-propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, a koliko izdaje e-propusnica te gdje zaposlenici rade. O tome će ovisiti i gdje mogu putovati.

Nove će se e-propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati.

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.

Tko ne može dobiti e-propusnicu

E-propusnicu ne će biti moguće izdati osobama u samoizolaciji, jer sustav povezuje već spomenuta državna tijela, među kojima je zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kako izdati e-Propusnice za svoje radnike ako nemate pristup sustavu e-Propusnice?

Propusnice koje su poslodavci izdavali smojim radnicima do 1. travnja 2020. moraju biti zamijenjene e-propusnicama najkasnije do 5. travnja, no kako izdati e-propusnicu ako nemate pristup sustavu e-propusnice?

Saznajte tko može izdati e-propusnicu umjesto vas

Razlozi za izdavanje e-Propusnica

U nastavku pročitajte razloge zbog kojih je moguće izdavanje e-Propusnica i tko u pojedinim slučajevima izdaje propusnice.

Razlozi izdavanja e-Propusnica Poslodavac Izabrani liječnik obiteljske medicine Nadležni Stožer civilne zaštite
Promet i kretanje nužno za opskrbu X
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarke službe X
Izvješćivanje javnosti X
Stanovnici koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb X
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće X
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština X
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 X

Kako do e-propusnice?

Da biste predali zahtjev za izdavanje e-propusnia za svoje radnike potrebno je prijaviti se u sustav e-Građani i NIAS korištenjem vjerodajnica koje su vam na raspolaganju. Građani koji e-propusnicu zatraže preko sustava e-Građani dobiti će propusnicu u obliku PDF-a koji će pokazati policiji na mobitelu.

Izdavanje e-propusnica možete zatražiti na ovoj adresi: https://epropusnice.gov.hr/

Što ako nemate pristup sustavu e-Propusnica?

Oni koji nisu u sustavu e-građani i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem e-mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Uživo iz Vlade 🔛 Konferencija za novinare. Ministar uprave Ivan Malenica predstavlja “e-Propusnicu".

Objavljuje HRT Vijesti u Srijeda, 1. travnja 2020.

Pogledajte video upute za korištenje sustava e-Propusnice i prijavu u sustav:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika kolačića | Izjava o zaštiti privatnosti.
I Accept

Je li ova objava korisna?

Autor

Knjigovođa u kojeg ćete lako steći povjerenje!

4 komentara

 1. Denis Husman 04/02/2020 na 15:51 - Odgovor

  Postovana Gdjo A.Turkovic,

  Stanujem na Dobri dolu, Zagreb, star sam 69 g i skrbim o svom ocu starom 93 g koji zivi u ul Ede Sene, Sopot I Novi Zagreb…

  Uputio sam pitanje obiteljskom ljecniku svoga oca i dr Puksic iz Doma zdravlja, Siget je kazala da mi propusnica nije potrebna za posete ocu i odlazak u nabavku njegovih potrebstina stoga sto zivi sam.

  Ukoliko je novom Odlukom neophodno da imam Propusnicu za nabrojane obiteljske svrhe, molim da me uputite na koju se adresu moram obratiti svojim zahtjevom za izhodjenje Propusnice uz tacnu e-mail adresu. Nije mi jasno ko je nadlezni stozer i da li se odredjuje prema mojoj ili adresi moga oca?

  Najlepse zahvaljujem i pozdravljam Denis Husman

 2. zdravko grđan 04/02/2020 na 10:06 - Odgovor

  strašno prije će mi sahranit oca bez mene nego dobijem tu propusnicu

  • Ankica Turković 04/02/2020 na 12:03 - Odgovor

   Poštovani Zdravko,

   Pretpostavljamo da se nalazite u nekoj teškoj situaciji i žao nam je zbog toga. Kao i mnogi drugi, vjerojatno imate problema s izdavanjem e-propusnice pa pokušajte zatražiti propusnicu na stari način, mailom nadležnom Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

   Srdačan pozdrav i sve najbolje vam želimo.

Ostavite komentar