Tko može zatražiti izdavanje e-propusnica?

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci za svoje radnike, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje se izdaju e-propusnice morati upisivati u aplikaciju. Tim podacima moći će raspolagati državna tijela – Ministarstvo unutarnjih poslova, Porezna uprava, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila i dobila e-propusnicu uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, neće moći tek tako izdati e-propusnice za svoje prijatelje jer će odmah reagirati Porezna uprava.

Uvjeti za izdavanje e-propusnica

Pri izdavanju e-propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, a koliko izdaje e-propusnica te gdje zaposlenici rade. O tome će ovisiti i gdje mogu putovati.

Nove će se e-propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati.

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.

Tko ne može dobiti e-propusnicu

E-propusnicu ne će biti moguće izdati osobama u samoizolaciji, jer sustav povezuje već spomenuta državna tijela, među kojima je zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kako izdati e-Propusnice za svoje radnike ako nemate pristup sustavu e-Propusnice?

Propusnice koje su poslodavci izdavali smojim radnicima do 1. travnja 2020. moraju biti zamijenjene e-propusnicama najkasnije do 5. travnja, no kako izdati e-propusnicu ako nemate pristup sustavu e-propusnice?

Saznajte tko može izdati e-propusnicu umjesto vas

Razlozi za izdavanje e-Propusnica

U nastavku pročitajte razloge zbog kojih je moguće izdavanje e-Propusnica i tko u pojedinim slučajevima izdaje propusnice.

Razlozi izdavanja e-Propusnica Poslodavac Izabrani liječnik obiteljske medicine Nadležni Stožer civilne zaštite
Promet i kretanje nužno za opskrbu X
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarke službe X
Izvješćivanje javnosti X
Stanovnici koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb X
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće X
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština X
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 X

Kako do e-propusnice?

Da biste predali zahtjev za izdavanje e-propusnia za svoje radnike potrebno je prijaviti se u sustav e-Građani i NIAS korištenjem vjerodajnica koje su vam na raspolaganju. Građani koji e-propusnicu zatraže preko sustava e-Građani dobiti će propusnicu u obliku PDF-a koji će pokazati policiji na mobitelu.

Izdavanje e-propusnica možete zatražiti na ovoj adresi: https://epropusnice.gov.hr/

Što ako nemate pristup sustavu e-Propusnica?

Oni koji nisu u sustavu e-građani i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem e-mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Uživo iz Vlade 🔛 Konferencija za novinare. Ministar uprave Ivan Malenica predstavlja “e-Propusnicu".

Objavljuje HRT Vijesti u Srijeda, 1. travnja 2020.

Pogledajte video upute za korištenje sustava e-Propusnice i prijavu u sustav:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika kolačića | Izjava o zaštiti privatnosti.
I Accept