Elementor je vrlo popularan plugin za uređivanje web stranice među onima koji ne poznaju HTML ili CSS, odnosno ne znaju kodirati i zato ga dizajneri vrlo često koriste na stranicama kako bi svojim klijentima omogućili što jednostavnije uređivanje sadržaja kad završe svoj posao. Osim takvih situacija, ima i onih vlasnika web stranica koji se odvaže na samostalnu izradu stranice uz pomoć Elementora, a upravo njima je namijenjena ova objava u kojoj ćemo pokazati 5 „trikova“ kojima možete ubrzati rad stranice izrađene u Elementor-u.

Svaka web stranica sačinjena je od brojnih datoteka koje se preuzimaju kod učitavanja i za njihovo renderiranje im je potrebno određeno vrijeme. Što je više takvih datoteka biti će i više HTTP zahtjeva, odnosno biti će potrebno više vremena da se stranica do kraja učita. Neke od tih datoteka nisu potrebne kao primjerice Google fontovi ili Font Awesome ikone.

Elementor ima vlastiti skup CSS i JavaScript datoteka koje otežavaju učitavanje, ali dodavanjem ovih linija kôda u functions.php datoteku uspješno ćete ukloniti učitavanje bar tih nekoliko nepotrebnih datoteka.

Copy to Clipboard
Copy to Clipboard
Copy to Clipboard

Osigurajte da tekst ostane vidljiv tijekom učitavanja web fontova

Nije dobro da tekst web stranice bude nevidljiv dok se font učitava zato bi trebalo omogućiti asinkrono učitavanje Google fonta, a to možete postići dodavanjem parametra na kraju url-a za Google fontove: &display=swap

Copy to Clipboard

Isključite Elementor Pro ako vam ne treba

Elementor je vrlo moćan uređivač, a njegova PRO verzija dodaje oko 500kb dodatnih resursa kod učitavanja stranice. Ako ne koristite napredne značajke Elementor uređivača isključite PRO verziju i tako dodatno poboljšajte vrijeme učitavanja.

Uklonite Gutenberg CSS datoteke

Iako Gutenberg ima svojih prednosti, još uvijek se mnogi na njega nisu navikli i ne koriste ga, pogotovo ako imaju instaliran Elementor dodatak. Da biste još malo unaprijedili brzinu svoje web stranice, uklonite CSS datoteke Gutenberg uređivača dodavanjem ovog kôda u functions.php datoteku

Copy to Clipboard

Je li ova objava korisna?